Dingdong "Wij hebben pensioen voor u!”
Raar maar waar, niet iedereen vraagt zijn pensioen aan. Wij vinden het belangrijk dat iedereen het pensioen krijgt waar hij of zij recht op heeft. Maar niet iedere pensioengerechtigde vraagt pensioen aan. Waarom is dat? Onze pensioenconsulenten gingen begin dit jaar op onderzoek uit. En belden spontaan bij een aantal pensioengerechtigden aan. Om te kijken of we mensen op deze manier helpen met pensioen aanvragen.
Eerst sturen we brieven
Als iemand met pensioen gaat of recht heeft op nabestaandenpensioen, sturen wij daarover vaak meerdere brieven. De eerste brief ontvangt men zo’n half jaar voor AOW-leeftijd. Hierin staat hoeveel pensioen er is. En hoe je dit kunt aanvragen. Om een pensioen te kunnen betalen, hebben wij bijvoorbeeld een rekeningnummer nodig. Als iemand niet reageert op de eerste brief en het pensioen niet aanvraagt kan daar natuurlijk een reden voor zijn. Daarom sturen we vervolgens ieder jaar een brief. Als herinnering.
Daarna gaan we in gesprek
Ondanks al die brieven zijn er mensen die vijf jaar later, hun pensioen nog niet aangevraagd hebben. En dus geen pensioen krijgen. Daarom gingen we begin dit jaar bij een aantal pensioengerechtigden langs. Best een leuke boodschap bij de voordeur: “Wij hebben pensioen voor u!” Misschien vindt de pensioengerechtigde het moeilijk om het pensioen aan te vragen. We kunnen dan gelijk samen het aanvraagformulier invullen. Gewoon aan de keukentafel, bij wijze van spreken.
Onze pensioenconsulenten helpen graag
Onze pensioenconsulent Jelmer kwam bij een pensioengerechtigde aan de deur. “Ik vroeg waarom meneer niet had gereageerd op onze brieven. Hij zei dat een adviseur hem had geadviseerd om het pensioen nog niet aan te vragen. Want dan zou hij het pensioen als een soort begrafenisverzekering kunnen gebruiken. Geen goed advies, helaas. Want pensioen moet je aanvragen op het moment dat je in leven bent. Het was zo fijn om deze meneer te kunnen helpen.”
Petro, ook pensioenconsulent bij BPL Pensioen, kon iemand anders helpen door zijn bezoek. Deze pensioengerechtigde was dyslectisch. En vond het moeilijk om het formulier in te vullen. Samen vulden ze de aanvraag in.
Dit zijn twee van de vele verhalen. “We hebben veel geleerd van de gesprekken en het langs de deur gaan. Onder andere dat alleen brieven sturen voor deze mensen niet genoeg is en dat men het écht waardeert dat we die extra moeite nemen,” vertellen Jelmer en Petro.
Bekijk zelf uw pensioen
Het kan iedereen overkomen. U vergeet (een deel van) uw pensioen aan te vragen. Of u weet niet precies bij welke pensioenfonds(en) u pensioen heeft opgebouwd. Een overzicht vindt u op www.mijnpensioenoverzicht.nl. Hier ziet u in één oogopslag waar u recht op heeft.